Ga op zoek naar de roodborsttapuit

De roodborsttapuit laat vanaf de rand van een heideveld of open natuurgebied zijn zangkunsten graag horen. Vanaf een paaltje of struiktop hoor je zijn vrolijke ‘wiet tk tk’. Daarmee probeert hij de vrouwtjes voor zich te winnen. Ga op pad met een verrekijker en speur de hogere plekken af om een roodborsttapuit te spotten.

Marijke Vaes
Fotograaf: Marijke Vaes

De kenmerken van deze trekvogel 

Het mannetje van de roodborsttapuit valt op door zijn fel oranje borst, donkere kop en witte halsband. Ook het vrouwtje heeft een oranje borst, alleen is deze minder fel dan die van het mannetje. Het bruine vrouwtje valt daarom, net zoals de jongen, minder op. De roodborsttapuiten kunnen met hun lange poten en korte staart goed leven in heidevelden en open natuur.

Waar en wanneer te zien?

De meeste roodborsttapuiten trekken in de herfst richting het warme zuiden. Tijdens een milde winter komen ze in februari weer terug naar Nederland. Sommige eigenwijze roodborsttapuiten vinden het zuiden te ver. Zij vertrouwen er op dat de winter niet zo streng wordt en blijven in De Maasduinen. Daardoor is het een vogelsoort die je ook wel eens in de winter kunt spotten. Hij komt in het gehele Maasduinengebied voor, bij voorkeur in de heidevelden, moeras en open zandgebieden.